Ben je zwanger ? Allereerst: gefeliciteerd !
Een zwangerschap is voor de meeste vrouwen een hele mooie, maar ook erg intense periode. De ingrijpende veranderingen in je lichaam kunnen helaas wat lichamelijke en mentale ongemakken met zich meebrengen en een ontspannende zwangerschapsmassage kan dan wel verlichting brengen.
Toch is het in het eerste trimester niet aangewezen om een massage te krijgen. Tijdens een massage komen er namelijk veel afvalstoffen vrij die in het eerste trimester schadelijk kunnen zijn voor de baby. Vanaf het tweede trimester of na 12 weken kun je zonder zorgen een zwangerschapsmassage boeken.
Er zijn situaties waarbij een zwangerschapsmassage niet aangewezen is (contra-indicaties)* en dus is het belangrijk om heel open alles aan te geven tijdens het intake gesprek. In dat geval kan een zachte zorgmassage eventueel een optie zijn. In geval van twijfel is het best om na te gaan met je behandelende arts of je gemasseerd mag worden.
Tijdens een kort intake gesprek worden een paar vragen gesteld om de zwangerschapsmassage optimaal aan te passen. Je kan dan ook aangeven waar je wel of niet, minder of meer, gemasseerd wenst te worden.
Tijdens de massage word je bedekt met schone zachte handdoeken en er wordt gemasseerd met warme natuurlijke olie, eventueel verrijkt met een essentiële olie tenzij je gevoelig bent voor geuren. De meest comfortabele houding voor de massage wordt uitgezocht, bvb. in zijligging met een borstvoedingskussen.
Naargelang je voorkeur kan de massage iets steviger of zachter uitgevoerd worden. Standaard worden de benen en voeten, de rug, schouders en nek, de buik, armen en handen, en het hoofd, gemasseerd.
De ontspanning tijdens de massage zorgt voor rust, zowel bij de moeder als bij de baby. Spanningen en stress verlagen door een verminderde afscheiding van stresshormonen, en de verhoogde afscheiding van gelukshormonen zorgt voor een gelukkig en veilig gevoel. Vrouwen die zich regelmatig laten masseren tijdens de zwangerschap zouden gemakkelijker in ontspanning kunnen geraken, wat de bevalling later ten goede komt.
Net als bij een ontspanningsmassage zorgt een zwangerschapsmassage voor soepelere spieren, een betere bloed- en lymfecirculatie, een soepelere en beter doorbloede huid, minder rugpijn en bekkenklachten, en een betere nachtrust.
Lees de ‘tips en weetjes’ pagina om optimaal van de massage te kunnen genieten!
In geval van een zwangerschap met een verhoogd risico, bvb. op een miskraam, op zwangerschapsvergiftiging of op placentaloslating, alsook in geval van zwangerschapsdiabetes, dien je bij je behandelende arts of verloskundige na te vragen of een zwangerschapsmassage, ook na de eerste 12 weken zwangerschap, wel toegestaan is in jouw geval.
De algemene en relatieve contra-indicaties van een ontspanningsmassage zijn ook van toepassing voor zwangerschapsmassages.
De algemene contra-indicaties, of situaties waarbij een ontspanningsmassage niet aangewezen is:
Bij de volgende relatieve contra-indicaties mag een specifiek gebied niet gemasseerd worden:
Rustpunt massages: Edingsesteenweg 75, 1730 Asse
Copyright © 2024 rustpunt-massages - All Rights Reserved.